Can I Add a Caregiver to My Home in a 55+ Community?

November 6, 2026

Age rules bend more than most buyers expect when care is on the line.

Author
Expert Reviewer
A 55+ woman in a wheelchair enjoying a park with care from a caregiver.

In This Article

HIGHLIGHTS

  • Federal fair housing law generally lets you add a live-in caregiver.
  • A caregiver’s age doesn’t break your community’s 80/20 age rule.
  • The community can ask about the need for care, not your medical file.
  • The caregiver is tied to your care, not an independent resident.
  • Always check your community’s governing documents and state law.

In most cases, yes—you can add a caregiver in a 55+ community, even one under age 55. That right comes from the Fair Housing Act’s disability protections, which age-restriction rules don’t override. How it actually plays out depends on documentation and your specific community’s process, which is what the rest of this guide walks through.

A resident with a disability may be able to add a live-in caregiver, regardless of the caregiver’s age, as a reasonable accommodation under the Fair Housing Act. The accommodation must be necessary because of the resident’s disability, and the housing provider may request limited documentation when the need isn’t readily apparent.

Here’s why the age restriction doesn’t automatically prevent it: The Housing for Older Persons Act (HOPA) allows qualifying 55+ communities to restrict residency by age, but exempts them only from the Fair Housing Act’s familial-status protections—not its disability protections. That means a community’s age policy doesn’t automatically override a resident’s right to request a disability-related accommodation. Allowing a live-in caregiver is therefore a disability-accommodation issue, not simply an age-policy question.

The 80/20 rule requires that at least 80% of occupied units in a qualifying 55+ community have at least one resident age 55 or older. That raises a practical concern: Does adding a younger caregiver count against the remaining 20% and put the community’s age-qualified status at risk?

No. Federal regulations specifically address this situation. Under 24 CFR § 100.305(e)(4), units occupied by people under 55 who are necessary to provide a reasonable accommodation to residents with disabilities do not have to be counted against the 80% requirement. In other words, a qualifying live-in caregiver does not use up the community’s 20% allowance or jeopardize its HOPA status.

The exception isn’t automatic, however. The caregiver must be necessary to accommodate the resident’s disability, and the community may evaluate the request under applicable fair housing requirements.

Whether someone qualifies as a live-in aide under HUD’s assisted-housing rules comes down to a three-part definition in 24 CFR § 5.403. The person must:

  • Be essential to the resident’s care and well-being
  • Not be legally obligated to support the resident financially
  • Live in the unit solely to provide necessary supportive services

A family member can serve as a live-in caregiver if they meet all three criteria. However, a spouse or someone with an existing legal obligation to support the resident generally would not qualify under this definition. Even if they provide similar day-to-day assistance, their existing relationship and financial obligations can make their situation different from that of a live-in aide.

Related Article: How Important Is the 55+ Age Restriction to You?

The process starts with a request to your community’s management or HOA for reasonable accommodation, explaining the disability-related need for a live-in caregiver. Although federal law doesn’t require a written request, putting it in writing helps establish a record of what you requested and when.

From there, several federal protections apply. The community may ask for verification of the disability-related need if it isn’t already obvious or known, but it generally cannot demand your full medical records, a specific diagnosis, or detailed medical history. It also cannot charge additional fees or require a special deposit simply for granting the accommodation.

A 55+ community can deny a request if there is no disability-related need, if granting it would impose an undue financial or administrative burden, or fundamentally alter the nature of its operations. These exceptions are evaluated on a case-by-case basis, and the community should consider whether an alternative accommodation could meet the resident’s needs before denying the request. Keeping copies of your request, supporting documentation, and the community’s response can help if questions or disputes arise later.

Worth understanding clearly: The accommodation is intended to meet your disability-related needs. A caregiver does not automatically gain ownership or independent residency rights simply by being approved to live in your home as part of that accommodation.

Access to community amenities is generally connected to the caregiver’s role in assisting you. Depending on your needs and the community’s policies, that may include accompanying you to shared facilities such as the pool, fitness center, or clubhouse. The community must also consider reasonable accommodation requests involving access to common areas.

If you no longer need the care, move to a higher level of care, or otherwise end the arrangement, the basis for the caregiver’s accommodation may end as well. However, the process for ending their occupancy depends on the circumstances, applicable state law and any relevant occupancy agreements. It’s a detail worth understanding before making the arrangement.

Related Article: How Do 55+ Communities Handle Health Care and Emergency Services?

If you’re looking at a 62+ community rather than a 55+ community, the age standard is stricter. Under 24 CFR § 100.303, qualifying communities must be intended for and solely occupied by people aged 62 or older, subject to specific exceptions. Unlike 55+ communities, they don’t have an 80% occupancy allowance.

Even so, the Fair Housing Act’s disability protections still apply. A resident with a disability can request permission for an under-62 live-in caregiver as a reasonable accommodation, even in a 62+ community. HUD recognizes allowing a live-in aide as an example of a reasonable accommodation.

There’s an important distinction, however: Federal regulations expressly address caregivers in the 80% occupancy calculation for 55+ communities, but don’t provide the same specific exception for 62+ communities. The community must consider the disability-related accommodation request, but the implications for its 62+ housing status are a separate legal question.

The takeaway: A higher age requirement doesn’t erase disability protections, but the regulatory rules governing 55+ and 62+ communities aren’t identical.

Before committing to a specific community, it’s worth asking a few direct questions:

  • How does the community handle live-in caregiver or reasonable-accommodation requests?
  • What documentation do they typically request?
  • Are there any rules on caregiver parking or guest access?
  • How are requests processed, and how long does the process typically take?

Keep in mind that a community’s governing documents (its CC&Rs) can add detail on top of the federal floor described above, and your state may add its own protections as well. This is one of many practical questions worth checking before you buy—right alongside broader planning for how a community would support you if your needs change down the road. A 55places real estate expert who specializes in 55+ communities can help you get real answers to these questions before you commit.

Can a Caregiver Under 55 Live in a 55+ Community?

Yes, generally—when the caregiver is a reasonable accommodation for a resident’s disability, their age doesn’t disqualify them, and their unit doesn’t count against the community’s 80% age-qualified requirement.

Does a Live-In Caregiver Count Against the 80/20 Rule?

No. A unit occupied by an under-55 person providing a required reasonable accommodation is expressly exempt from the 80% occupancy calculation, so it doesn’t affect the community’s age-qualified status.

What Documentation Does the Community Need to Add a Caregiver?

When the need isn’t obvious, the community can ask for information verifying the disability-related need for a caregiver, but it can’t demand your full medical records or charge you extra fees for the accommodation.

Can a Family Member Be My Live-In Caregiver?

Yes, if they meet the live-in aide criteria: essential to your care, not financially obligated to support you, and living in the home only to provide that care. That’s also why a spouse usually isn’t classified as a live-in aide under this standard.

Take me back to the top
Like this content? Sign up to receive more
Connect with an agent
Want to learn more about 55+ communities?
  • Insights and market stats
  • Instant new home alerts
  • Answers from local 55+ experts

Call us now: (800) 928-2055

Thanks! A local 55+ expert will be in touch shortly.
Kelly Reilly
Kelly Reilly is the Senior Manager, Growth Marketing and Content at 55places.com. She has 15 years of experience writing, editing, and leading editorial teams for real estate and home improvement websites, including Rocket Mortgage, Forbes, Angi, HomeAdvisor, and Better Homes & Gardens. She focuses on connecting readers with clear, useful content that helps them make confident decisions about their next home. View all authors
Connect with an agent
Want to learn more about 55+ communities?
  • Insights and market stats
  • Instant new home alerts
  • Answers from local 55+ experts

Call us now: (800) 928-2055

Thanks! A local 55+ expert will be in touch shortly.

In This Article

Related Posts

The Best Places to Retire for Low Costs and Top Medical Care

The Best Places to Retire for Low Costs and Top Medical Care

Do Retirement Communities Have Onsite Pharmacies?

Do Retirement Communities Have Onsite Pharmacies?

How to Find a 55+ Community Near a VA Hospital

How to Find a 55+ Community Near a VA Hospital

Stay Connected

Subscribe to our newsletter and get weekly updates.
Call Us Call Us
Scroll to Top